Търсене

Как да летим по безопасно и по ефективно с последния модел вариометър на Skytraxx 3.0 FANET+FLARM


Какво е FLARM?

Системата за ранно предупреждение FLARM за присъствие на друго ВС/ВС-та в близост набира сериозна популярност в Германия,Италия,Франция и други държави с пренаселено G пространство. Базира се на точната информация за GPS координатите на ВС,която се предава в реално време и директно на всички останали ВС в радиус 20 км. Държа да се отбележи,че FLRM за разлика от други съществуващи системи, които на базата на приложения за смартфони ползват мрежата на мобилни оператори и сървъри е система за директна връзка предавател приемник. Това е прави изключително надеждна, бърза в реално време и изключва забавяне или загуба на данни от други фактори във веригата ,като GSM клетки,сървъри и т.н.

Към дадения момент над 30000 ВС-та са екипирани със FLARM системи. В европа почти 100% от безмоторните самолети са оборудвани с такива.

Едно от допълнителните предимства на FLARM е ,че спасителният хеликоптер,който при всички случай има FLARM приемник много по бързо би открил парапланерист, делтапланерист или друго ВС претърпяло инцидент. Достатъчно е да се знае района с радиус 20 км. и ID на уреда на бедстващия колега.

Какво е FANET?

FANET(Flaing Ad-hoc Network) най просто казано е система за директна връзка за обмен на данни,като например височина,курс,трак, вертикална скорост, скорост и посока на вятъра и т.н. в реално време между вариометри притежаващи тази система. Ползва се честота около 860 MHz, която е нелицензионна за гарждански нужди. Обхвата на действие е около 20км между две точки. Всеки пилот,който има FANET освен,че приема информация от други пилоти с FANET той автоматично я препредава на останалите. По този начин обхвата на действие се увеличава значително. Предимството на FANET е, че не използва клеткита на GSM операторите и сървъри за преноса на данни,което има много предимства.

Какво е OGN?

Наред с това започва и изгражданетона наземни активни FANET точки,чрез които се започва развитието на OGN (open glider network) за обмен на данни межу ВС-та и за предаване на данните към сървър в реално време. А това на практика е една нова система за Live tracking ,която тепърва ще търпи развитие. Повече информация за переспективите за развитие на OGN може да намерите тук:

https://www.glidernet.org/

Към момента една от водещите фирми в света за вриометри,която активно се включи в интегрирането на FANET и FLARM в своите уреди е Skytraxx.

И ако се концентрираме върху системата FLARM нека започнем от най базовият им бюджетен модел,който е устройство наречено Beacon (радио фар) излъчващо сигнал с вашите координати и курс върху FANET и FLARM . Това означава,че всички ВС-та екипирани с FLARM радари и пилоти на парапланери с вариометри с FLARM и FANET платформа в радиус 20км. ще виждат вашата позиция и курс.

Цената на Skytraxx Beacon FANET+FLARM е 365 лв.

Но ако искате освен да сте видим за останалите ВС-та да виждате и получавате информация от тях Skytraxx ви представя топ модела си 3.0 FANET+FLARM ,който разкрива пред вас пълниая капацитет възможности на горепосочените системи.

Цената на Skytraxx 3.0 FANET+FLARM e 1625 лв.


64 преглеждания0 коментари
0

+359 888 02 41 43

+359 882 26 76 23

2003- 2017 ©All rights reserved. Vertical Dimension paragliding club