Търсене

Може ли рутината да ни убие?


Периоди в кариерата на пилота:

1. Курсист- сравнително безопасен период под контрола на инструктор.

2. Начинаещ пилот- опасен период на самуовереност след натрупан минимален опит.

3. Опитен пилот- сравнително безопасен период, в който пиолота на базата на натрупания опит е осъзнал доста от рисковете и подхожда внимателно и с респект към всички фактори и обстоятелства засягащи полета.

4. Пилот с дългогодишен опит и рутина, летящ всеки възможен ден,- опасен ли е този период?

До сега повечето теми за безопасност сме ги насочвали към начинаещите пилоти с цел да ги предпазим от опасни грешки. Нека тази тема засегне пилотите от 4-ти период в кариерата си.

Последните две седмици загубих двама добри приятели!

Айварас Акрaмас - един от първите и най добрите парамоторни пилоти на Литва. Огромен опит и хиляди часове във въздуха. След прелет от Вилнюс до Нида на крайбрежието изчезна в Балтийско море. Разследването сочи навигационна грешка и недооценяване на силен попътен вятър. Недооценяване на човешкия фактор- над 5 часа полет при минусова температура.

Томаш Ледник- един от най опитните пилоти в света. По първоначални данни трагедията се случва сутринта рано при полет с тандем и близко стържене до склона клон от дърво хваща страничните върви и завърта крилото към скалите. Благодаря на Ники Йотов, който първи изнесе информция за причините за самия инцидент.

Търсейки причината за тези инциденти не намирам друго обяснение за себе си, освен, че рутината понякога притъпява реалната оценка на привидно не сложни фактори и обстоятелства, който могат да доведат до катастрофа дори и изключително добри пилоти.

#TomashLednik #AivarasAkramas #кариератанапилота #Курсист #Начинаещпилот #Опитенпилот #Пилотсдългогодишенопит

37 преглеждания0 коментари
0

+359 888 02 41 43

+359 882 26 76 23

2003- 2017 ©All rights reserved. Vertical Dimension paragliding club