Търсене

Писта Божурище


Това е полосата за излитане и кацане на летище Божурище на 16 октомври 2017 година, когато честваме 105 годишнина от деня, в който двама смели български мъже показаха на целия свят, че самолетът може да се използва като бойно средство.

Вижда се как варварски е унищожена пистата с една единствена цел – да не могат да кацат там самолети, дори при аварийна ситуация.

Господа собственици, Не ви знаем кои сте и не искаме да ви знаем .И без да унищожавате най-българското от всички български летища, откакто някой ви го продаде за жълти стотинки, не искаме да кацаме при вас, даже да търпим бедствие! Вас това не ви интересува, но летище Божурище е българска светиня, която дори Ньойския договор не можа да ни отнеме! Когато армадите от общо 1200 бомбардировача, прикривани от 700 изтребителя, изсипваха смъртоносния си бомбов товар над София, в резултат на което загинаха или безследно изчезнаха над 9000 цивилни мъже, жени и деца, а за децата се изсипваха и бомби-играчки, и бяха унищожени 12 000 сгради, смели български мъже с наличните на Божурище 20 – 30 изтребителя излитаха да защитават Родината и мнозина от тях не се завърнаха! На тези, които пускаха бомбите, издигнахме паметник в София...На нашите орли – не! Паметта за тях се пазеше на летище Божурище... Вие надали знаете, а и това не ви интересува, но 10 месеца след широкото отразяване в Японската преса на безсмъртния подвиг на живата торпила – българския изтребител Димитър Списаревски, в Япония се сформират ескадрилите „камикадзе“.

Защо е това грозно унищожаване на една българска светиня? Чии мръсни ръце бърникат в народната ни памет? Поколението, което гинеше под бомбите, си отива... Поколението, което ни пазеше от бомбите, си отива...Но народната памет си остава! Не можете да я закопаете с вашите булдозери! Ние сме Асоциацията на свръхлеката авиация в България. Сред нас са и бъдещите летци-изтребители, които ще продължат славните традиции на защитниците на родното ни небе.

А вие кои сте?

#Божурище #българскилетища #летциизтребители #летищеБожурище #писта #ПистаБожурище

81 преглеждания0 коментари
0

+359 888 02 41 43

+359 882 26 76 23

2003- 2017 ©All rights reserved. Vertical Dimension paragliding club