Търсене

Цветан Цолов - новият световен шампион по парапланеризъм в дисциплината целно кацане.


Цветан Цолов е новият горд носител на титлата Световен шампион по целно кацане. Парапланеристът завърши победоносно последния рунд на състезанието от най-висок клас в този въздушен спорт, организирано от Международната федерация за въздушни спортове (FAI). През почти всичките 9 кръга българинът държеше непоклатима преднина. На средиземноморксия бряг на Албания, в град Вльора, където се проведе зрелищното събитие, талантът, уменията, опитът и късметът бяха изцяло на страната на Цветан. След изключително оспорвана десет дневна надпревара, по време на която не липсваха бурни емоции, напрежение, изтощителни периоди на изчакване на подходящи метеорологични условия и, разбира се, смазваща конкуренция от световни лидери, Цолов се справи на високо професионално ниво, демострирайки отличните качества на българската летателна школа пред международна публика.

Дългоочакваното отличие е повече от заслужено. Пилотът ни има редица изяви на наши и международни надпревари по целно кацане. В колекцията му от награди присъстват множество медали. Сега тържествено сред тях се нарежда и титлата Световен шампион. През тези динамични майски дни (05-14.05.), по време на шампионата, Цветан след пети рунд до финала задържа водещата си позиция. Освен с умения при полетите, пилотът трябваше да се справи и с амбициозната конкуренция в лицето на високо тренираните китайски, индонезийски, сръбски, чешки, словенски и други претенденти. Участие взеха общо 147 души, представящи 28 държави от цял свят. Всяка страна има свой национален отбор. Цветан Цолов е част от българския тим. В Албания той бе със своето семейство - съпругата си Риманте Цолова, състезателка в литовския национален отбор по целно кацане, и тяхната двегодишна дъщеричка - Неринга. Цветан доказа, че един истински шампион може да бъде отдаден баща, верен съотборник и подкрепящ съпруг. Всичко това при екстремно физическо и емоционално натоварване в рамките на състезанието. Като родител той се грижеше за дъщеря си, докато Риманте даваше всичко от себе си в полетите за литовския отбор. Щом единият кацнеше, другият го отменяше на родителския пост. Ето че по пътя към победата няма невъзможни неща. Стига човек да обича спорта, винаги се намира начин мечтите да се сбъднат.

А парапланеризмът е спорт, който има защо да бъде всеотдайно обичан. В случая на световния шампионат, който тази година бе организиран и проведен на албанска земя, условията, при които се съревновават участниците, са следните:

Началото е поставено от тренировъчен ден. След него има официално откриване, което е отразено от медиите, гостуват високопоставени лица. Следват дните на надпреварата. Всеки участник получава състезателен номер, определен чрез жребий. Щастливият номер на Цветан тази година е 96. Рундовете се разпределят по дни. Предвидени са и дни за почивка. Тя е само физическа отмора, защото през това време тактиките, нервите и търпението са подложени на тежка проверка. Условията, при които е разрешено осъществяването на състезателни полети, са строго определени от FAI. Международни съдии отчитат резултатите и следят за коректното протичане. Целта на всеки един състезател е след излитане от специално определен старт, да достигне с подходяща техника на летене до финала. Последният представлява кръг на земята с радиус 10 метра. Най-вътрешните 16 сантиметра (радиус на кръга) са електронна мишена. С изключителна прецизност участникът трябва да уцели точно в нулата - центъра на кръга с радиус 1 см. Резултатът се отчита и изписва дигитално на екран. По правилник се състоят 12 рунда, при направени минимум два състезанието е действително. Тази година рундовете бяха 9. Всеки участник има право да зачеркне най-лошия си резултат от един единствен кръг, останалите точки се сумират и се оформя крайният резултат. Цветан Цолов допусна една единствена грешка, която изключи от резултатите си. Имайки това предвид, състезателят беше под напрежението, че направи ли второ незадоволително кацане, отива далеч назад в класацията. Психологическата битка бе твърдо спечелена от българина и той не трепна до последния момент.

Важен елемент е природата. Метеорологичните условия трябва да са съответни и безопасни. Понякога се случва времето да е на страната на пилотите и рундовете да текат един след друг. Друг път се налага дълго и напрегнато изчакване. Дори когато се даде зелена светлина и надпреварата е в разгара си, всеки полет е малко или повече различен от предходния. В рамките само на минути един фаворит може да попадне на трудни дадености като безветрие, термика, гръбен вятър, а друг пилот да се наслади на перфектен полет буквално мигове преди или след това. В тази решителна събота (13.05.), на финала на шампионата Цветан Цолов защити претендентското си първо място в навярно най-трудните условия - излитане с гръбен вятър и кацане на безветрие. Към това беше прибавен и традиционният елемент на обърнат ред на състезателите. Познат като "reverse" (обратен ред - англ.). Финалният рунд предоставя и на участници, и на зрители несравнимата емоция да видят полетите в ред, при който най-добрите пилоти в класирането потеглят най-накрая. Така Цветан летя последен пред погледите на всички. След дните на изчакване, предшестващи този, напрежението доведе способностите до краен предел, Цолов издържа като един истински лидер и грабна златния трофей. Това доказва още веднъж, че нашият състезател е много опитен и владее крилото до съвършенство. Шампионатът завършва с официално закриване, церемония по награждаване, медиино участие и присъствие на публични и политически личности.

Класирането е както следва:

При мъжете първо място - Цветан Цолов, България, второ място - Матиас Слуга, Словения (настоящ европейски шампион), трето място - Хайпинг Чен, Китай.

При отборите първи са Китай, следва Сърбия, трета позиция е за Чехия.

При жените: първо място - Нунапат Фухонг, Тайланд, второ място - Маркета Томашкова, Чехия, трето място - Рика Вуаянти, Индонезия.

България се гордее със своя нов Световен шампион. Парапланеризмът набира все повече популярност на родно и световно равнище, а вече името на талантливия българин Цветан Цолов се знае от всеки малко или повече запознат със спорта.

Поздравления, Цветане! Желаем на теб и цялото ти семейство още много успехи и отличия!

BTV

FAI

DNEVNIK

SPISANIE 8

TRUD


132 преглеждания0 коментари
0

+359 888 02 41 43

+359 882 26 76 23

2003- 2017 ©All rights reserved. Vertical Dimension paragliding club