Търсене

Фабриката на ДУДЕК


Нашият приятел Айварас, който е един от най добрите парамоторни пилоти в Литва, ни покани наскоро да посетим фабриката на Дудек в Полша. Той работи там като директор по продажбите и активно лети по състезания и тества новите модели парамоторни крила на фирмата.

Посрещнаха ни много топло в уютния офис на Дудек, където поговорихме доста за новите разработки и усъвършенствнето на рефлексните профили, с който фирмата е прочута в цял свят. От скоро се работи и по модерни безмоторни профили във всички класове на парапланерите. Дори имат и сертифициран двулайнер, за който тестпилотите твърдят,че не отстъпва на водещите в момента. Въпреки слабото развитие на парамоторния спорт в България Айварас ни се довери и ни даде диларството с надеждата, че нещата ще потръгнат и на нашия пазар.

Истинската приятна изненада за нас беше на следващия ден, когато посетихме фабриката на Дудек. Истинска модерна европейска фабрика с над 100 ппофесионални шивачки, които работят на 3 смени. Имат и отдел за контрол на качеството на всеки парапланер, където всеки сантиметър и шев се гледа под лупа!

Собственика на фирмата Пьотр Дудек е и главният конструктор, човек пълен с идеи и освен, че използва най новият софтуер за дизайн на профили, отдава голямо значение на реалните тестове на десетки прототипи с различна тримувка преди да се стигне до крайния модел. До такава степен перцизират реалните тестове на прототипите, че слагат на мястото на всеки майон от коланите тензометрични датчици с помощта, на които следят промяната в центъра на налягането в целия скоростен диапазон на крилото.

И както самият конструктор ни обясни, това е начина да се създаде максимално ефективен и стабилен рефлексен профил.

Не на последно място искам да кажа и за сбруите, които се разработват и шият в Дудек.

Изключотелно качество на изработката и материалите, типично за продукт изработен в европейска фабрика.


22 преглеждания0 коментари
0

+359 888 02 41 43

+359 882 26 76 23

2003- 2017 ©All rights reserved. Vertical Dimension paragliding club