Търсене

4-тия Европейски шампионат по целно кацане. Риманте - вицешампионка и бронзов медал за българския от


Здравейте, приятели на целното кацане!

Искам да драсна няколко реда за четвъртия Европейски шампионат по целно кацане.

Състезанието се проведе от 31.8.2014 до 7.9.2014 в Сръбския град Вършац. Тихо, чисто и спокойно градче, извесно с винопроизводството, местния аероклуб превърнал се в най голямата школа за пилоти PPL и CPL на балканите и не на последно място с местния клуб по парапланеризъм" Беркут".

Организацията беше перфектна в лицето на Желко Овука, председателя на тяхната федерация за свободно летене и Горан Джуркович от страна на клуб "Беркут" с огромния екип от доброволци. Първите два дена успяхме да направим 2 серии след доста чакане на старта, на кулата вятъра да стане подходящ за излитане. След това - 4 дена дъжд, дъжд, дъжд... Но въпреки тежкия фронт, който премина, имахме късмета последния ден, в Неделя, да имаме прекрасно време и успяхме да направим още 3 серии.

Петата серия внесе драматичен обрат в индивидуалното класиране и изведе на 1-ва позиция младия сръбски състезател Деян Валек, който имаше един много лош резултат от 117 см. И останалите три нули и 3 см. Този факт отново подпали старата дискусия на тема да се променят правилата и отпадането на лошия резултат след петия рунд да отпадне.

За първи път бяхме свидетели на ожесточена битка в женския лагер за подиума. Риманте Вербилайте - Цолова, Тамара Костич, Александра Грилмайер и Петра Фигалова демонстрираха висока класа, с която изпревариха доста от добрите мъже в генералното класиране. Усилените тренировки на Риманте последната година с Българския отбор си проличаха в бойни условия, ожесточена конкуренция и опънати нерви. Тя показа изключително прецизна работа върху палачинката и единствено последния рунд при засилена термичност и вятър на кацалката, я лиши от златния медал и то.......... само с 2 см разлика от унгарката. Александра, между другото, е световна шампионка по акробатично летене, което, на практика, пролича в перфектното владеене на крилото с предсривни режими в последния етап над палачинката.

За българския отбор мога да кажа, че бяхме много добре подготвени и във форма. Може би това, че лидерите преди нас се възползваха от психологическия комфорт на пълния отбор ни лиши от златото или среброто. Веско се представи най добре от нас и имаше реални шансове за подиум. Но тук говорим за 0 до 3см работа върху палачинката.


2 преглеждания0 коментари
0

+359 888 02 41 43

+359 882 26 76 23

2003- 2017 ©All rights reserved. Vertical Dimension paragliding club