Търсене

Свищи плаз


Решихме да се разходиме в планината над Златица и да полетим от върха без да имаме каквито и да е очаквания за полет различен от "хврък-кац''.

Силна инверсия в равнината,плътна цуирусова пелена и почти незабележим температурен градиент. Единствената ми малка надежда нещо да разбутва атмосферата беше прогнозата от предния ден за 1-1.5 м/с североизточен вятър който да внесе студен въздух и малко да лабилизира .

И така и стана. С два джипа се качихме до вр. Кордуна и от там за 40 мин се добрахме по билото до върха. През цялото време ни лъхаше отляво много слаб ССИ вятър. На старта 1 -1.5 м/с гръб....челен старт и яко тичане.

Веднага след мен излетя Риманте и докато аз затъвах напред видях, че завърта доста добре оформена термика над ЮИ ребро пред върха.

Малко след това и Тошо Батмана се присъедини към нас и с лекота се набрахме на 2200 мнв над върха. За съжаление зоната беше само над върха.

Опитах разходка над билото на запад, надявайки се на някаква конвергентна зона но бързо затънах над Кордуна. На връщане в самто дере преди Свещи плаз хванах доста добра 2-ка и по западния склон на върха се извадих отново на 2200.

С Тошо имахме два тандемни полета от върха но за добро или лошо хората този ден бяха заети и ние веднага се възползвахме от възможността да си полетим соло.

А мястото е уникално за тандемни полети. Върха дава възможност да се излита във всички посоки, униклано красиво е и се стига с джип до 200 метра под върха.

https://vimeo.com/110871910


6 преглеждания0 коментари
0

+359 888 02 41 43

+359 882 26 76 23

2003- 2017 ©All rights reserved. Vertical Dimension paragliding club